Arany és ezüst a folytatásban!


2010.11.30
Az első nap kissé egysikú eredménysora után – az aranyérmek tekintetében: Németország-Magyarország 6-2, másnak nem jutott dicsőség – jóval színesebb volt a kép a folytatásban az eindhoveni rövidpályás Európa-bajnokságon, egyvalami azonban nem változott: ismét született magyar aranyérem!

Sőt, Kapás Boglárka is elsőként csapott a célba 800 gyorson, igaz, a délelőtti, úgynevezett „lassabb futamban“ indult Federica Pellegrini gyorsabb volt a délutániaknál, s mivel a két futam eredményei együtt számítanak, Bogi végül ezüstérmesként zárt – ami így is fantasztikus eredmény (az olasz világklasszisnak korábban nem volt értékelhető ideje 800 gyorson rövidpályán – az idén kezdett úszni ebben a számban –, így nevezési idő nélkül sorolták be, ezért került a délelőtti etapba). Az ifjúsági olimpia legeredményesebb magyar versenyzője igen kellemes meglepetést okozott, hogy élete első felnőtt Eb-jén máris éremmel mutatkozott be, különösen az számít nagy sikernek, hogy megelőzte az ír Murphyt, továbbá hogy 10 másodpercet javított egyéni legjobbján.

A folytatás is elsőrangú volt: Verrasztó Dávid már délelőtt is jelezte, egyértelmű esélyese a 400 vegyesnek, hiszen másodpercekkel úszott jobbat a többieknél – egészen a mellúszásig azonban még akár izgulhattunk is délután, hiszen a 200-at nyerő német Yannick Lebherz olykor egy testhosszal is vezetett előtte. Ám a mell második száz méterén már látszott, hogy újabb magabiztos sikert könyvelhet el a Verrasztó-család. Dávid végül több mint kétmásodperces előnnyel nyerte meg a számot, s állhatott a dobogó tetejére a 2005-ös ifi Eb után újra, a felnőttek között pedig először.

Húga, Evelyn ismét kitett magáért, a 100 méteres vegyesúszásban a legjobb idővel kvalifikálta magát előbb a középdöntőbe, majd délután a szombati fináléba – egyedül úszott egy percen belül a mezőnyben –, bár édesapja, Zoltán amondó, a holland Schreudert nehéz lesz megfogni.

Ami a többieket illeti, Jakabos Zsuzsannának 100 vegyesen, Takács Krisztiánnak 100 gyorson és Dara Eszternek 50 pillangón ezúttal a középdöntő volt a végállomás.