Parádés kezdet: Verrasztó Evelyn és Jakabos Zsuzsanna Európa-bajnok!


2010.11.30
Jó előjelekkel indult az első nap délutánja: Takács Krisztián „egyesen ágon“ bekerült az 50 gyors döntőjébe a 8. helyen, nem kellett „ráúszásban“ bizonyítania, mint korábban öt alkalommal (legutóbb a budapesti Eb-n, amikor a holtverseny miatt kiírt ráadásban csúszott le a fináléról).

A folytatás lehetett volna jobb, mondjuk egyetlen tizeddel, hiszen Bernek Péter 9 századmásodperccel maradt le a 200 hát bronzérméről: az ifjúsági olimpiai bajnok az utolsó ötven méteren óriásit hajrázott, ám egy hajszál hiányzott – országos csúcsa (1:52.81) így is dicséretes teljesítmény.

Ezután következett az első „nagy szám“, a 200 vegyes Verrasztó Evelynnel. A címvédő, Európa-csúcstartó magyar már délelőtt is a legjobb időt úszta, délután pedig kétség sem férhetett ahhoz, hogy meglesz az első magyar siker. Evelyn fokozatosan húzott el a többiektől, már a hátúszást követően vezetett féltávnál, mellen sem tudták megszorongatni, gyorson pedig faképnél hagyta az egész mezőnyt, és végül három másodperces előnnyel lett első.

Nem sokkal később már a második Európa-bajnoki címet ünnepelhettük, hiszen Jakabos Zsuzsanna 200 pillangón bizonyult a legjobbnak. Sokkal izgalmasabb verseny volt, mint Verrasztó Evelyné, az olasz vetélytársak ugyanis alaposan szorongatták a 4-es pályánt „Zsu“-t, Giacchetti fordulói sokkal hatékonyabbnak tűntek, pillangózásban viszont Jakabos egyértelműen gyorsabb volt. Fokozatosan közelített az olaszhoz, aki ugyan az utolsó huszonöt méterre is némi előnnyel indult, ám ezt könnyedén eltüntette a budapesti Eb ezüstérmese, és végül élete első felnőtt Európa-bajnoki címe okán mosolyoghatott. Ugyanebben a számban Mutina Ágnes negyedik helyen végzett.

A férfiak 200 méteres vegyesúszó számában Verrasztó Dávid melegített a 400-ra, egyéni legjobbjával lett hetedik, míg Takács Krisztián az 50 gyors fináléjában a nyolcadik helyen zárt. A nap krónikájához tartozik, hogy a délelőtt kifejezetten biztató formában úszó Molnár Ákos délutánra belázasodott, így vissza kellett léptetni a 100 mell elődöntőjéről.