Elnökségi beszámoló a 2014. évi közgyűlésre


2014.04.04
Az MSZÚOSZ 2013 évi munkájában igen sok pozitív változás volt. Elnökségünk öt ülést tartott, ebből a márciusi –kibővített- összejövetelünkre, elfogadta meghívásunkat Czene Attila olimpiai bajnok, a Magyar Szabadidős Sportszövetség elnöke is. 2013 –ban két nagy versenyen vettek részt szenior úszóink.

Torinói Világjátékok színvonala sok esetben elmaradt a eindhoveni EB- től. Összesen 10 aranyéremből hetet a Budapest Szenior versenyzői szereztek, a kontinens viadalon. Győzteseink: Bánhidy Attila, Csaba László, Csikány Csilla, Csikány József, Fábián Béla, Marosi Melinda, Márton István, az egri Kiss Ági, a soproni Czifrik Hajnalka és debreceni Nagy Erzsébet Éva.

Sajnos a torinói verseny időpontja egybeesett a gyulai OB-val. Egyéni győzteseink: Kiss Ági, Szerdahelyi Mária, Lázár Eszter, Csikány Csilla, Marosi Melinda, Kászonyiné Csipet, Miskovicz Zsuzsa, Fábián Béla, Csikány József, Csaba László, Erdélyi Ferenc, Jakob Alfréd.Részletes eredmények, a versenyekről a honlapon.

2013-ban, 10 hazai versenyen és 3 OB-n mérhették össze tudásukat versenyzőink .Megrendeztük az 50 méteres (fedett pályás és nyitott medencés) valamint 25 méteres OB- t is. Sajnos az utóbbi időben - szemmel láthatóan- csökkent a versenyen indulók, ill. a teljesített rajtok száma, ami vélhetően a gazdasági válság "eredménye". A versenyzők számának és a rajtok számának csökkenése az előző 2012-es évhez képest -8,39%. (az ábra Csaba László és Miklós Attila Sporttudományi Szemlében megjelent cikkéből másolva)

A szenior úszás rövid és hosszabb távú terveiben a 2014-2021 közötti évek fontos meghatározó szerepet töltenek be. 2021-ben Budapesten kerül megrendezésre a felnőtt világbajnokság és a FINA döntése alapján ugyanabban az évben mi rendezhetjük a szenior úszó, műugró, szinkronúszó, vízilabda és hosszútávúszó világbajnokságot. Ugyanakkor, a világbajnokságra készüléstől függetlenül szeretnénk a következő egy-két évben a szenior úszást, mint egészségmegőrző mozgás lehetőséget, a szenior úszó versenyzést, mint közösség építő, a résztvevőknek, a családoknak egészséges és kellemes időtöltést nyújtó sport tevékenységet népszerűsíteni. Ezért levélben kértük a MOB VEZETŐSÉGÉT, hogy a sport költségvetésbe kerüljön be a szenior sport, ezen belül a szenior úszás anyagi támogatása is. Sajnos levelünkre a mai napig nem kaptunk választ. Két díj odaítéléséről dönt az elnökség.

„Magyar Szenior úszás ÖRÖKÖS BAJNOKA” címet a következők érdemelték ki:

 • 1. Krasznai Róbert 1940
 • 2. Puskás Pál 1921
 • 3. Juhászné Tóth Margit 1953
 • 4. Bólyai István 1947
 • 5. Csikány József 1943
 • 6. Csaba Gábor 1947
 • 7. Kovács György 1915 (posztumusz díj)
 • 8. Fábián Béla 1937
 • 9. Kiss Ágnes 1927
 • 10. Germán András 1931
 • 11. Latin Ferenc 1928 (posztumusz díj)
 • 12. Bánki Horváth Béla Dr. 1920
 • 13. Regele Károly Dr. 1918 (posztumusz díj)
 • 14. Dunay István 1920 (posztumusz díj)
 • 15. Selmeczi János 1931
 • 16. Becsák Jánosné 1934 (posztumusz díj)
 • 17. Kovács Imréné 1921 (posztumusz díj)
 • 18. Németh Éva 1949

A másik díj: „A legjobb magyar szenior (férfi, női) (gyors, mell, hát, pillangó, vegyes) úszó” illetve a „Legjobb magyar szenior (férfi, női, mix) (gyors, vegyes) váltó” címek.

A honlapunk tartalma tovább gyarapodott. Miklós Attila jóvoltából mindenki lekérdezheti eredményeit, tájékozódhat a FINA, LEN éves listáiról stb. Sajnos a DIMENZIÓ biztosítóval kötött szerződésünk lejárt, ami nagy anyagi veszteséget jelent szövetségünknek. Összességében sikeres évet zárt a magyar szenior úszósport. A fenti céljaink mellett az anyagi háttér javítása (pályázatok útján), a sportág hazai elismertetése, ill. sikeres szereplés a 2014-es Világbajnokságon.

Budapest 2014-04-02

Csaba László

MSZÚOSZ elnök

ui: Sikereink mellett azonban érték a szövetségünket kellemetlen élmények is.

A honlapon közzétett kérdőívre sok jó szándékú javaslat érkezett, de sok dicséret mellett volt olyan megjegyzés is, ami sértette, sőt kifejezetten bántotta szervezetünket. Persze – csak halkan megkérdezném- a név nélküli sértegetést vállalná-e "szenior barátunk"- névvel. Megtudná-e mondani- konkrétan mi mindent várna még el, a társadalmi munkában dolgozó elnökségünktől. Jó magyar szokás szerint név nélküli "hőbörgő", konkrétumokat nem mond, csak kritizál, úgy általában. Különösen bántó ez akkor, amikor a szövetségünknek, a szenior úszásért legtöbbet dolgozó emberét bántják. Büszkén mondhatjuk, hogy a honlapunkon szinte minden megtalálható. Az összes verseny, jegyzőkönyvek, stb. A statisztikai a adatokat pillanatok alatt bárki személyesen lekérdezheti, még a számítógéphez "antitalentum" is. Ezt elsősorban a nagy lelkesedéssel, szorgalommal dolgozó Miklós Attilának köszönhetjük. Mégis, az ilyen sunyi név nélküli áskálódó megjegyzésekkel még öt is "kitudják kezdeni".

Az, hogy egy versenykiírás mindenkinek jó, olyan nincs! Ez a kijelentés, nem csak szenior versenyekre értendő. Gondoljunk csak az 1972-es olimpiára, ahol Gyarmati Andreának a 100 m hátúszás és a 100 m pillangóúszás döntője egy napon volt, s nem lehetett eldönteni melyikben van nagyobb esélye az olimpia megnyerésére. Így lett arany helyett egy ezüst és egy bronzérem. Az egyéni érdekek miatt a százhalombattai OB előtt "sikerült" valakinek úgy megsérteni Miklós Attilát, hogy ő kijelentette, - a verseny előtt 1 hónappal - hogy az OB versenykiírásával nem foglalkozik. Képes volt valaki, az egyéni érdeket úgy előretolni, hogy azt aki a legtöbbet teszi a "demokráciáért", aki mindenkinek segít, és csak a legjobbat akarja- "vérig sértse". Lehet mellénk állni, lehet segíteni! Nem csak mi elnökségi tagok vigyük előre a "szenior úszás zászlaját". Bárki jöhet ötlettel, jó szándékú segítséggel, mi azt elfogadjuk, megköszönjük. Hál' Istennek erre is van azért példa. ( Bár többen segítenének!) PL. a 2013-as DIMENZIÓ szerződés, amit Dr Menyhárt Zsolt segítségével tudtunk megkötni. A 900 000 ft-ot , a tagszervezeteinkre, és az OB-k rendezésére költöttük.

Sajnos –erőfeszítéseink ellenére- a mi "sport tevékenységünket" nem övezi nagy társadalmi elismertség. Hazánkban, ennek még nem jött el az ideje. Pedig az állam jól járna, ha a szenior úszást, s a szenior sportot is támogatná. Kimutathatóan kevesebbet vagyunk betegek. Az egészséges életvitelünk következtében , kevesebbet költ ránk a TB. A sportvezetőket nem érdekli a mi sporttevékenységünk. A jelenlegi sportfinanszírozás az állam részéről dicséretes. Soha nem látott összegeket költenek a sportra, de ebből, mi szeniorok továbbra sem részesülünk. Elnökségünk nevében négy, a – sportot, úszást meghatározó állami sportvezetőnek írt levelemre, senki – még csak nem is válaszolt. Egyedül Czene Attila a Szabadidős Sportszövetség nemrég kinevezett elnöke szólt, hogy majd beszéljünk róla. Akkor, amikor a MUSZ elnökét megkérdezték, hogy hogyan lesz rentábilis a 2021-es VB Magyarországon, ő elmondta, hogy a masters VB-n közel 10 000 induló vesz részt, ami biztosítja az ország számára a bevételt. Ennek ellenére – amikor ezen felbuzdulva- bementem a MUSZ - be ( akikkel egyébként nagyon jó a személyes viszonyom), azt a sajnálatos tényt közölték velem, hogy az államtól kapott milliárdokból, minket (szenior úszást) nem tudnak támogatni! A mi sportolásunkat, versenyzésünket, nagyszerű EB, VB szerepléseinket az "öregfiúk" focizásával, bemutatóikkal teszik egy szintre, ahol a jó hangulat, a régi nagy játékosok megjelenése az igazi "atrakció", s nem az igazi teljesítmény. Igaz ilyen is kell! Nem ez ellen vagyunk! A mi sportágunkban versenyen indulni, nemzetközi bajnokságokban helyezettnek lenni, nem lehet úgy, hogy csak a versenyre ( meccsre) megyünk le.

Kémény munka nélkül nincs számunkra eredmény! Sajnos a mi sporttevékenységünket, eredményeinket,egyenlővé teszik a "sörmeccsekkel". Kovács Miklós sokszoros magyar bajnok, EB győztes versenyző története, gyakran visszacseng a fülembe. Ő közel 70 évesen elment a "körzetibe", s illedelmesen bemutatkozott –mert még nem nagyon látogatta ezt az "intézményt", s nem ismerték. A doki megvizsgálta, s megkérdezte tőle, sportol –e valamit. Ő büszkén mondta, hogy igen, hetente 3x, 4x, jár szenior úszó edzésekre s eredményesen versenyzik is. Erre a doki. " Ez az a sportág, ahol mindenki aranyérmet nyer?" volt a reakció. Hát....,

Ezen a szemléleten kellene változtatnunk! Arra kérek minden úszótársam, hogy a személyes ismeretségét fölhasználva "reklámozzuk" magunkat! Sokkal nagyobb hírverés kellene! ( Mi eddig is megtettünk mindent, de kevés!) TV, rádió, újság – bármilyen média felhasználható. Valahogy úgy ahogy azt Jávor Péter újságíró –szenior úszó barátunk teszi. A nagyobb ismeretség –talán- elhozza a szenior úszás elismertségét is .

Csaba László