A Magyar Szenior Úszók Országos Szövetsége elnöksége feladatainak és tevékenységeinek ismertetése


2016.12.08
A szenior versenyeken folytatott beszélgetések és az eddig három évben kitöltött kérdőív alapján úgy gondoljuk nem teljesen ismert a szövetség és az elnökség szerepe, feladatai és tevékenysége a szenior úszás szervezésében a sporttársak között.

 Legutóbbi kérdőívben http://www.dszuk.hu/stati/16szekers.htm a válaszadó 187 sporttárs több, mint 52%-a azt nyilatkozta nem ismeri az elnökség munkáját és ezért nem tud róla véleményt alkotni.

  Ezt szeretnénk egy rövid összefoglalóban pótolni, mert így talán sikerül megmutatnunk milyen feladataik is vannak az elnökségi tagoknak. Nem titkolt az a gondolat sem, hogy bár igaz még három év van a következő elnökség választásáig, de talán a fiatalabb sporttársak közül néhányan kedvet kapnak a következő 2020-as választásnál a civil szervezet elnökségében elvégzendő valamelyik feladatot elvállalni.

  Az MSZUOSZ elnöksége a munkáját társadalmi munkában végzi. Az új törvény szerint lehetett volna hét főnél kevesebb is a létszám, de nem csak a hagyomány okán döntöttünk továbbra is a hét fős létszám mellett, hanem azért, hogy minél több egyesület képviseltesse magát a vezetésben. Egy egyesületből egy elnökségi tagot lehetett jelölni. Az elnökségi tagok 2015-áprilistól dr. Nagy Norbert (Vasas SC) elnök, Téli Éva (Szentesi Delfin ESC) és Miklós Attila (Debreceni Szenior ÚK) alelnökök, dr. Balajti Zoltán (Budapesti Delfinek), dr. Csikány József (Törökbálinti Senior ÚC), Gergely Ildikó (Csongrádi Senior), Lázár Rita (Eger Városi Úszó Klub) elnökségi tagok.

  Az elnökség feladatai az MSZUOSZ alapszabályából (ASZ), FINA szabályzatokból, LEN szabályzatokból, versenyszabályzatból (versenyszabályzat), törvényi rendelkezésekből (törv.), társadalmi szervezetek adat  szolgáltatási (adatsz.) és a versenyzők ( versenyzők ) elvárásaiból származnak.

  Pontokba foglalva az MSZUOSZ elnökségének feladatai a következők (zárójelben azok az előbbi felsorolásból kinek az elvárása az adat) A feladatok közül csak akkor tüntetjük fel a munkát elvégző nevét, ha a személy nem elnökségi tag.

 1. tag egyesületek adatainak nyilvántartása (törv., FINA, LEN, ASZ, adatsz.)
 2. új tag egyesületek felvétele a szövetségbe (ASZ)
 3. regisztrált versenyzők adatainak nyilvántartása (ASZ, FINA, LEN)
 4. egyesületi tagok létszám statisztikája szövetségre összesítve (törv., adatsz.)
 5. éves jelentés, pénzügyi mérleg készítése (ASZ, törv.)
 6. éves versenynaptár összeállítása a versenyrendezők segítségével (ASZ, versenyzők)
 7. a versenyszabályok betartatása a versenyrendezőkkel (FINA, LEN, versenyszabályzat)
 8. pályázatokon részvétel (-) az MSZUOSZ költségvetéséhez járulnak hozzá ezek az összegek
 9. éves ranglisták készítése (FINA, LEN, versenyzők)
 10. örök ranglisták készítése (versenyzők)
 11. országos csúcs nyilvántartás (versenyzők) ezt a feladatot Kripkó Zoltán egri sporttársunk végzi az idei év nyarától
 12. Kigyűjtések, statisztikák, elemzések és szenior úszó verseny beszámolók készítése a 2017-es szenior VB-t lebonyolítását végző szervezet számára http://masters.fina-budapest2017.com/hu
 13. Világversenyeken egységes megjelenés biztosítása a magyar szenior résztvevőknek (versenyzők) ezt a feladatot a mindenkori anyagi lehetőségekhez képest tudjuk elvégezni

  Az elnökség tagjai által készített ranglisták, kimutatások, statisztikák, kigyűjtések, kérdőív kiértékelések és egyéb adatok összegyűjtve itt érhetők el: http://www.dszuk.hu/stati/stati.htm

Azt is felsorolnánk, mit nem vállalhat fel az elnökség, ugyanis ezek időnként felmerülnek elvárásként a sporttársak részéről.

 • Nem írhatunk elő a versenyrendezők felé olyan feltételeket, amelyek a verseny technikai feltételével kapcsolatos. Tehát a ranglista verseny feltételei a versenyszabályzatban adottak és ismertek, de nem várhatjuk el minden versenyrendezőtől, hogy ranglista versenyt rendezzen.
 • A versenyre a nevezés, a verseny lebonyolítás, az eredmények helyi feldolgozása nem elvárás a szövetség részéről, mert nem mi biztosítjuk a technikai feltételeket.
 • A szenior úszás számára törvényben foglalt kedvezmények (úszási, edzési lehetőségek) elérése. Ezt egy civil szervezet sem tudja a törvényhozó hatalom felé biztosítani a tagság részére, de a sajtó, média, internet útján megpróbáljuk népszerűsíteni ezt a szabadidős tevékenységet, ezáltal befolyásolni a döntési helyzetben lévőket.
 • Nyílt vízi versenyek szervezése nem az MSZUOSZ feladata. Ugyanakkor Lázár Rita elnökségi tagunk révén a nyílt vízi versenyek szervezésében is érintettek vagyunk  ezért ezek népszerűsítését vállaltuk

Idén is a két ünnep között egy kérdőívet szándékozunk összeállítani amelyben mindenki véleményét szeretnénk megkérdezni.

Budapest, 2016.12.07.                                                           

Sporttársi üdvözlettel

MSZUOSZ elnöksége