2017. évi összetett csapat pontverseny kiírása


2017.01.06
A 2016-os nem hivatalos összetett csapat pontverseny után idén 2017-ben hivatalos lesz a verseny. A kérdőívre írt válaszok alapján 51,8%-a válaszadóknak úgy véli részéről növelné a részvételt ez a pontverseny. A versenyben a hazai az MSZUOSZ rendezett versenyek eredményei számítanak bele. A VB mivel szintidő van nem számít bele, kivéve az ott úszott országos csúcsok, amit bárhol el lehet érni, hiszen ezek beleszámítanak a pontgyűjtésbe.

A Magyar Szenior Úszók Országos Szövetségének (MSZUOSZ) elnöksége a 2017. évre összetett csapatversenyt ír ki. A verseny célja a szeniorúszó egyesületi tagok versenykedvének növelése.

Résztvevők: Az MSZUOSZ-nél regisztrált szeniorúszó egyesületek. Az év közben regisztráló egyesületek esetén a pontversenyben az eredményeik az adott időponttól számítanak. Az évközben újjáalakuló egyesületek pontjait az előző megszűnt egyesületük pontjainak tovább vitelével számítjuk. Amennyiben az egyesület egy létező egyesülettel egyesül eldönthetik, melyik egyesület pontszámát viszik tovább a pontok nem kerülnek összeadásra.

Eredményhirdetés: Minden évben az utolsó, a pontszámításba beszámítható verseny eredményeinek feldolgozása után, tehát a decemberi hónap folyamán. Év közben az egyesületek pontszámait egy internetes honlapon követhetik a csapatok.

A verseny díjazása: Ellentétben az első évi próbálkozástól ez egy vándordíj lesz amelyiknek a megnevezése „Legeredményesebb szeniorúszó egyesület”. Ezt a díjat 2018-évtől minden évben az előző évi legeredményesebb szeniorúszó egyesület fogja őrizni egy évig a következő eredményhirdetésig. Az első három helyezett egyesület (azaz a legeredményesebb is) egy kisebb méretű emlék kupát kap.

Verseny alapelvek: A csapatverseny az alappontszámába a magyarországi versenyeken elért szabvány medencés ranglista eredmények számítanak bele. A külön pontszámok figyelembe vételét külön részletezzük. A pontszámítás alapja: Az alap pontszám számítása, minden legalább egy ranglista versenyszámot megrendező verseny esetében a ranglista eredmények figyelembe vételével történik. A 2017-es versenynaptár szerint eddig ezek a versenyek a következők Szentes január, Nyíregyháza (400 gyors), Százhalombatta, Békéscsaba (400 gyors), Csongrád (400 és 800 gyors), Hódmezővásárhely OB, Gyula, Pécs, Szarvas, Hódmezővásárhely, Törökbálint, azaz tizenegy helyszínen lehet csapat alappontszámot szerezni. Amennyiben az előző felsorolásba nem foglalt verseny helyszíneken is ranglista számot rendeznek akkor, azok az eredmények is beszámításra kerülnek, illetve amennyiben a felsorolt helyszínek nem rendeznek ranglista versenyt, akkor nem kerülnek beszámításra a csapat pontversenybe.

A pontszámítás módja: A pontszámításban úgy a minőségi, mint a mennyiségi szempontokat figyelembe vesszük. Ezért minden versenyen lehet alap pontszámot szerezni az adott egyesület versenyzőinek időeredményének százalékos értéke és a növelő tényező által. Minden ranglista eredményre kiszámítjuk az eredmény százalékos értékét. Ebből számtani átlagot számítunk két tizedes pontossággal, azaz a százalékos értéket az egyesületre összeadjuk és elosztjuk a rajtok számával. Ez a minőségi elv a pontszám kiszámításában. Ezután a teljesített rajtok száma alapján egy százalékával az átlagnak növeljük a pontszámot. Ez a mennyiségi elv a pontszámban.

Példa egy számításra: A. egyesület 95%-os átlagot teljesít 10 rajtból ez összesen 95*1,1= 104,5 pont B. egyesület 80%-os átlagot teljesít 31 rajtból 80*1,31=104,8 pont C. egyesület 70%-os átlagot teljesít 50 rajtból 70*1,5 =105 pont A fenti példában látszik, hogy 15% különbséget 21 többlet rajttal illetve 25%-os különbséget 41 rajttal tudott kompenzálni egy alacsonyabb átlagot elérő egyesület.

Kezdetben felvetődött a váltók eredményének figyelembe vétele, de ez olyan problémákat is felvet, ami nemcsak a csapatok, de a rendezők és az egyéni versenyzők érdekeit is sértheti. Gondolunk az úgynevezett vegyes csapatok (más egyesületek tagjai) nevezésére, egyéni indulók csatlakozására egy váltó erejéig.

Többlet pontok számítása: Ezzel a pontszámmal a kiemelkedő eredményeket jutalmazzuk. Hazai vagy külföldi versenyen magyarországi csapata színeiben elért országos csúcs +3 pontot jelent az adott verseny pontszámához adva illetve külföldi verseny esetén az azt megelőző utolsó hazai verseny csapatpontszámához adva. Világcsúcs 50 pont Európa csúcs 30 pont többletet jelent a csapatnak.

A tavaly előtti http://www.dszuk.hu/ered/osszetett/2015ores.htm és a tavalyi http://www.dszuk.hu/ered/osszetett/2016ores.htm pontverseny eredmények itt nézhetők meg.

Vitás esetekben a csapatverseny kiírója az MSZUOSZ elnöksége dönt a fenti kiírásban meghirdetett alapelvek alapján.

MSZUOSZ