Beszámoló a 2017-es Balatonfüred – Budapest XVII. FINA VB-ről


2017.10.17
Nagy várakozás és figyelem kísérte a sorrendben XVII. FINA VB rendezését és programjait. Az új szabályok szerint az un. „elit” VB-t követően rendezték meg a Masters VB-t is a medencés és a nyílt vízi szakágakban egyaránt. A hazai szenior úszó VB nyíltvízi és a medencés ága rekord sikereket hozott minden szenior úszónak.

A világbajnokságok történetében most ért el a legtöbb ország valamelyik szenior egyesületi úszója osztozott a legtöbb ország egyesülete az 1-6 helyek valamelyikén.

Azért pont ezt a számot emeltük ki, mert a 2017-es hazai szenior VB-n az első hat versenyzőt jutalmazták éremmel. Ez azt is jelenti, hogy az erőviszonyok a masters területen is egyre inkább kiegyenlítődnek nemzetközi szinten.

A rendezésben nem, de az előkészületekben a rendező igénye és egyedi kérései alapján, elsődlegesen adatszolgáltatással, elemzésekkel részt vettünk. A verseny során ugyancsak egyedi és személyes felkérések alapján, információ szolgáltatás, versenyzői tájékoztatás és éremátadás során tevékenykedtünk.

A 90 résztvevő ország közül 64 ország versenyzői értek el valamilyen érmes helyezést. A magyar szenior úszók tizennégy egyesület színeiben nyertek arany, ezüst vagy bronzérmet. Hat magyar egyesület váltói nyertek világbajnoki érmet. A nem hivatalos országra összesített éremszámban 84 éremmel, illetve összesen 146 első hat helyezéssel Magyarország a hatodik helyet érte el. A hazai környezetben rendezett versenyhez hasonló jó szereplésre nem volt példa világbajnokságon.

Európa bajnokságon is csak a 2007-es kranji EB járt a közelében éremszámban. Bár FINA (és LEN) szabály szerint a világ versenyeket egyesületekre hirdetik meg, ami a váltók esetében külön nehezíti a jó szereplést főleg idősebb korcsoportban ahol nehéz egy egyesületben négy idősebb versenyzőt indítani, de a fiataloknál is növeli a versenytársak számát, először fordult elő világversenyen, hogy hat magyar egyesület váltója is érmes helyezést ért el.

A VB-n 35 világcsúcs született. A magyar versenyzők közül világcsúcsot úszott Fábián Béla (Egri Senior) 100 méteres mell- és 200 vegyes úszásban, dr. Flóra Katalin (Debreceni Szenior) 200 vegyes úszásban, Kalaus Valter (Budapesti Honvéd) 100 méteres gyorsúszásban.

Európa csúcsot úszott a Törökbálinti Senior 280+ éves férfi vegyes váltója. Világbajnoki csúcsot úsztak dr. Flóra Katalin (Debreceni Szenior) 100 m hátúszásban, Boulsevicz Beatrix (V8-Dunakanyar) 100 méteres pillangóúszásban, Kováts Miklós (Törökbálinti Senior) 50 méteres hátúszásban.

Összességében és részeredményeit tekintve is az egyik legeredményesebb Világbajnokságon vagyunk túl. Köszönet és tisztelet ezért minden Egyesületnek, résztvevőnek, helyezettnek, érmesnek és bajnoknak.

MSzUOSz