Elnökségi közlemény


2018.12.26
A Magyar Szenior Úszók Országos szövetsége elnökségének közleménye

Egy sporttársunk felvetette, hogy azokban a FINA ranglistákban szereplő versenyszámokban, amelyek nem kerülnek megrendezésre az országos bajnokságon, de valamelyik versenyhelyszínen vállalják a megrendezését a korcsoportban a legjobb időt elérő, magyar egyesületben igazolt szenior úszó számára ez országos bajnoki címet jelentsen.

Mivel a versenyszabályzat szerint az országos bajnokság keretében az adott évben megrendezésre kerülő világverseny versenyprogramját kell megrendezni 50 méteres medencében, ezért az 1500 méteres gyorsúszás illetve Európa bajnokság évében a 400 méteres vegyes úszás megrendezése nem várható el az országos bajnokság verseny rendezőjétől. Ezért a Magyar Szenior Úszók Országos Szövetségének (MSZUOSZ) elnöksége úgy döntött, hogy 2019-es évtől, az országos bajnokságok számát nem növelve, azokban a FINA által ranglista számnak nyilvánított versenyszámokban, amelyek nem kerülnek megrendezésre az országos bajnokságokon, de egy másik versenyhelyszín felvállalja a versenyszám megrendezését, az adott évben a legjobb időt elérő magyar szenior egyesületi tag eredménye országos bajnoki címet is jelent.

Amennyiben több helyszínen is megrendeznék az adott versenyszámot akkor a naptár szerinti első versenyen elért eredmény jelenti az országos bajnoki címet. Az MSZUOSZ elnöksége minden esetben előre közzé teszi az MSZUOSZ honlapon azt, hogy melyik versenyszámban elért legjobb magyar egyesületben úszott eredmények számítanak országos bajnoki címnek.

Tapasztalatunk szerint az 50 méteres medencében rendezett hosszú pályás országos bajnokságon az 1500 méteres gyorsúszás és a 400 méteres vegyes úszás a kimaradó számok. A 2019-es év első közgyűléséig kidolgozzuk a versenyszabályzat módosítását, amelyben ez a kiegészítés szerepel.

A 2019. január 19-ei Szentesen megrendezésre kerülő 1500 méteres gyorsúszásban a korcsoportonként legjobb magyar szenior egyesületi tag úszó által elért eredmény országos bajnoki címet jelent.

Budapest 2018.12.19

MSZUOSZ elnöksége