Összetett csapat pontverseny és egyéni pontverseny kiírás 2020-ra


2020.01.04
A Magyar Szenior Úszók Országos Szövetségének (MSZUOSZ) elnöksége a 2020. évre összetett csapatversenyt és egyéni pontversenyt ír ki. A verseny célja a szeniorúszó egyesületi tagok versenykedvének növelése.

Az összetett csapat pontversenybe a hazai, MSZUOSZ rendezésű versenyek eredményei számítanak bele. Az EB bár hazai verseny mivel szintidő van nem számít bele, kivéve az ott úszott országos, Európa vagy világ csúcsok, amit bárhol el lehet érni, ezek beleszámítanak a pontgyűjtésbe.

Résztvevők: Az MSZUOSZ-nél regisztrált szeniorúszó egyesületek. Az év közben regisztráló egyesületek esetén a pontversenyben az eredményeik az adott időponttól számítanak. A versenyzők eredményei a regisztrált listában szereplő egyesületük szerint kerülnek feldolgozásra.

Eredményhirdetés: Minden évben az utolsó, a pontszámításba beszámítható verseny eredményeinek feldolgozása után, tehát a decemberi hónap folyamán elkészül a lista. Év közben az egyesületek pontszámait egy internetes honlapon követhetik a csapatok. A díjátadásra következő év első versenyén kerül sor.

A verseny díjazása: A „Összetett egyesületi pontverseny I-II-III 2020-évben” díjat az első három egyesület kapja.

Verseny alapelvek: A csapatverseny az alappontszámába a magyarországi versenyeken elért szabvány medencés ranglista eredmények számítanak bele egyéni és váltó eredmények egyaránt. A külön pontszámok figyelembe vételét külön részletezzük.

A pontszámítás alapja: Az alap pontszám számítása, minden legalább egy ranglista versenyszámot megrendező verseny esetében a ranglista eredmények figyelembe vételével történik. A 2020-as versenynaptár szerint eddig az időpontig ezek a versenyek a következők Szentes január, Százhalombatta, Békéscsaba (400 gyors), Hódmezővásárhely OB és Duna Kupa, Csongrád (400 és 800 gyors), Gyula (az időpont később kerül pontosításra), Hódmezővásárhely novemberi verseny,  Budapest évzáró verseny, azaz nyolc helyszínen lehet csapat alappontszámot szerezni. Amennyiben az előző felsorolásba nem foglalt verseny helyszíneken is ranglista számot rendeznek akkor, azok az eredmények is beszámításra kerülnek, illetve amennyiben a felsorolt helyszínek nem rendeznek ranglista versenyt, akkor nem kerülnek beszámításra a csapat pontversenybe.

A pontszámítás módja: A pontszámításban úgy a minőségi, mint a mennyiségi szempontokat figyelembe vesszük. Ezért minden versenyen lehet alap pontszámot szerezni az adott egyesület versenyzőinek időeredményének százalékos értéke és a növelő tényező által. Minden ranglista eredményre kiszámítjuk az eredmény százalékos értékét. Ebből számtani átlagot számítunk két tizedes pontossággal, azaz a százalékos értéket az egyesületre összeadjuk és elosztjuk a rajtok számával. Ez a minőségi elv a pontszám kiszámításában. Ezután a teljesített rajtok száma alapján egy százalékával az átlagnak növeljük a pontszámot. Ez a mennyiségi elv a pontszámban.

Példa az alappontszám kiszámítására: A. egyesület 95%-os átlagot teljesít 10 rajtból ez összesen 95*1,1= 104,5 pont B. egyesület 80%-os átlagot teljesít 31 rajtból 80*1,31=104,8 pont C. egyesület 70%-os átlagot teljesít 50 rajtból 70*1,5 =105 pont A fenti példában látszik, hogy 15% különbséget 21 többlet rajttal illetve 25%-os különbséget 41 rajttal tudott kompenzálni egy alacsonyabb átlagot elérő egyesület.

Többlet pontok számítása: Ezzel a pontszámmal a kiemelkedő eredményeket jutalmazzuk. Hazai vagy külföldi versenyen magyarországi csapata színeiben elért egyéni- és/vagy váltó országos csúcs +3 pontot jelent az adott hazai verseny pontszámához adva illetve külföldi verseny esetén az azt megelőző utolsó hazai verseny csapatpontszámához adva azaz az összesítő táblázatban követhetően. Világcsúcs 50 pont Európa csúcs 30 pont többletet jelent a csapatnak.

Az eddigi eredmények itt kérdezhetők le az előző 2014-2019-es időszakra: http://www.dszuk.hu/ered/osszetett/osszlek.htm.

Összetett egyéni pontverseny kiírása:

  Az előző évekhez hasonlóan az egyéni összetett pontverseny eredményeket is díjazzuk 2020-ra. A számítási alapelveket, ami a kumulált pontszám miatt (azaz nem versenyenként hanem folyamatosan kerül kiszámításra) kicsit különbözik a csapatversenytől illetve az eddigi eredményeket itt kérdezhetitek le:

http://www.dszuk.hu/ered/osszetett/egyenio/2016oegy.htm

Vitás esetekben a csapatverseny kiírója az MSZUOSZ elnöksége dönt a fenti kiírásban meghirdetett alapelvek alapján.

Minden kedves sporttársunknak jó egészséget és sikeres versenyzést kívánunk 2020-ban!

Budapest, 2020.01.02.

MSZUOSZ elnöksége