Kripkó Zoltán


Egyesület neve: 
Egri Úszó Klub
Szövetségi pozíció: 
elnökségi tag
Magamról: 

1994-től szolnoki, majd 2001-től az Egri Senior Úszó Klub tagjaként veszek részt szenior úszóversenyeken.

A 2006-ban megalakult Magyar Szenior Úszók Országos Szövetségének elnökségi tagja voltam. A szenior úszók országos csúcsnyilvántartásának az ötletét 2004-ben vetettem fel, amelyet hosszas előkészület után 2005-ben ideiglenes, majd 2006. január 01-től (rövid időszaktól eltekintve) végleges formában vezetem.

A Szolnoki Vízügy Dózsa sportolójaként 1971-től 1987-ig úsztam versenyszerűen. Korosztályos országos bajnoki érmeket nyertem, míg felnőttként 1985-ben állhattam a dobogó legmagasabb fokára.Sokat köszönhetek az egykori edzőimnek Kocsis Gyulának és Ali Csabának.

Első diplomámat a szolnoki Killián György Repülő Műszaki Főiskolán szereztem. A TF-en 1991-ben megszerzett középfokú edzői diplomámmal, a hivatásos katonai pályafutásom mellett, 1992-től 1997-ig a szolnoki triatlonosok úszóedzőjeként dolgoztam. A katonai pályafutásomhoz szükséges volt a pedagógus végzettség megszerzése, amelyet Egerben az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolán, 1995-ben szereztem meg.

Az Integra Agria Sportegyesület elnöke lettem 2008-ban, ahol utánpótláskorú úszókkal, mozgássérültek és értelmi fogyatékosok versenyeztetésével és persze kisgyermekek úszás oktatással foglalkoztunk.

2011-ben az Egri Úszó Klub alapító tagja, illetve 2015-ig a technikai vezetője voltam.

Idén, 2020-ban hoztam létre egy olyan weboldalt, ahol az egykori MÚSZ kiadványból az Úszósportból tettem mindenki számára elérhetővé a régi magyar úszóversenyek eredményeit, ranglistáit. (www.kripkozoltan.kripkoedit.eu)

Családom minden tagja versenyszerűen úszott. Feleségem angol nyelvtanár, a két fiam, Ádám és Ákos egyetemista. Ádám utánpótlás válogatottságig vitte.