Pólyáné Téli Éva


Egyesület neve: 
Szentesi Delfin Egészségmegőrző Sport Club
Szövetségi pozíció: 
alelnök
Magamról: 

A Szentesi Delfin Egészségmegőrző Sport Club tagja vagyok megalakulása óta. A titkári teendőket látom el, s a szentesi versenyek szervezője vagyok.

Gyerekkoromban úsztam, majd úszóedzőként dolgoztam 11 évig. A szeniorúszással 1993-ban találkoztam az országos bajnokságon, Gyulán. Annyira megérintett, hogy néhány volt úszótársammal és lelkes amatőr úszókkal létrehoztuk az első úszócsoportot a Szentesi Szenior SC keretein belül.

1994-ben már megrendeztük első országos versenyünket. A verseny szervezése közben jöttem rá, hogy mennyi mindenre kell figyelni egy ilyen esemény alkalmából. Kevés tapasztalat és szakirodalom állt ekkor még rendelkezésre, ezért versenyszervezésből írtam a JPTE-n a diplomamunkámat. Később a Testnevelési Egyetemen is a szenior úszás volt a szakdolgozatom témája, a rendszeres edzés és versenyzés mentális és egészségügyi hatását vizsgáltam a szenior úszóknál.

Számomra nagy élmény az, hogy fantasztikus emberekkel ismerkedhettem meg az úszás kapcsán itthon és külföldön egyaránt, s közülük sokakat barátaim közé sorolhatok. Csodálattal tekintek azokra az idősebb generációhoz tartozó férfiakra és nőkre, akik szellemileg és fizikálisan jóval fiatalabbak koruknál, akik megőrizték jókedvüket, optimizmusukat s az idők folyamán hallatlan bölcsességre tettek szert.

A versenyek segítenek abban, hogy rendszeresen edzek, sokszor olyankor is, amikor ezerféle kifogást találnék arra, hogy otthon lustálkodjak helyette. A mozgás segít abban, hogy jól érezzem magam, a munkámat könnyebben, jobb kedvvel és hatékonyabban végezzem. Testnevelés-gyógytestnevelés-földrajz szakos tanárként dolgozom Szegváron és Szentesen, s torna és röplabdaedzéseket is tartok az iskolai DSE kereteiben.A jó hátteret a munkához és az úszáshoz a családom biztosítja. Rengeteget segítenek, a támogatásuk, szeretetük nélkül semmi sem menne így.

S végül néhány kedvenc idézetem, amiket jó szívvel ajánlok mindenkinek:

"Az élet értelmét nem keresni kell, hanem nekünk kell értelmet adni az életnek."

"Az élet nem azon áll, hogy milyen jó kártyát kapunk a sorstól, hanem azon, hogy egy rossz osztást jól játszunk meg."

"A barátság igazi dicsősége nem az egymás felé kinyújtott kéz, nem a kedves mosoly, nem is a társaság öröme, hanem az a lelki-szellemi megvilágosodás, amikor rádöbbensz, hogy egy embertársad hisz és megbízik benned."

"A józan észt az emberiség kivételes tehetségeként kell elfogadnunk."